امروز: پنجشنبه 22 آذر 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

کاسنی

کاسنی دسته: کشاورزی و زراعت
بازدید: 97 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 72 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 64

كاسنی گیاهی است علفی كه برگ وریشه آن خاصیت دارویی دارد این گیاه از تیره Compositae است كه به نسبت شرایط مختلف آب و هوایی به اشكال یكساله و یا پاپا در تمام نقاط دنیا به صورت خودرو یافت می گردد ارتفاع این گیاه در حالت وحشی 15 تا 100 و گاهی تا 150 سانتی متر بوده است و در صورتی كه آنرا كشت كنند ارتفاع آن تا 2 متر نیز بالغ می گردد

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

کاسنی

پیشگفتار

در جوامع در حال توسعه امروزی، هدف پیشرفت و افزودن بر دستاوردهای جدید برای غلبه بر مشكلات است. از طرفی وابستگی اقتصادی خود عامل مهم بازدارنده‌ای از تحقیقات بوده، لذا برای رفع این عامل وبدست آوردن جایگاه مناسب، تلاشهای گسترده معقول و منطقی تحقیقاتی، برای عمومیت بخشیدن به فرهنگ علمی در این نوع جوامع، لازم و ضروری به نظر می رسد. چه تحقیق و پژوهش نشان داده است كه پایه واساس هر گونه برنامه ریزی بوده و یكی از اركان مهم اسطوره صنعت و تكنولوژی بشمار می‌آید. در همین راستا به خوبی نشان داده شده كه امر تحقیقات در نوآوری ها جایگاه بسزا داشته ونیروی محركه هر كشور مترقی بشمار می‌رود.

از آنجائی كه گیاه درمانی شاخه ای از علم پزشكی و داروسازی است و با توجه به ارزش و اهمیت گیاهان دارویی ونیز مصرف روز افزون آنها كه پایه طب سنتی ایران را تشكیل می دهد، لذا آشنائی با گیاهان داروئی مورد توجه خاص می‌باشد، چه دانش طب سنتی از قرنها پیش رواج داشته است. در این برهه از زمان كه با توسعه طرح ژنریك و تغییر نظام دارویی ایران، استفاده از گیاهان طبی اهمیت ویژه ای یافته، لذا كاشت و ترویج آنها، پایه استفاده از طب سنتی را محكم كرده و رشد دوباره آنرا نوید می دهد. بنابراین به منظور معالجه بیماران در مقابل داروهای شیمیایی كه اثرات نامطلوبی بر روی انسانها دارد، كوشش گردیده كه از طریق كاشت و تعیین مشخصات بوتانیكی، مراحل فنولوژیكی ، تركیبات شیمیایی ، خواص درمانی ، مقدار مواد موثره و نیز نحوه بكارگیری آنها در مراحل مختلف رشد، تحقیقات بیشتری انجام گیرد. به همین خاطر نتایج كاشت گیاه كاسنی كه یكی از گیاهان دارویی مهم بوده و از قرنها پیش به صورت مختلف مورد استفاده های گوناگونی قرار می گرفته، ارائه تا علاقمندان را به خصوصیات گیاهشناسی و نحوه كاشت این گیاه مهم آشنا ساخته و از این طریق بتوان در احیای آن كوشا باشیم.

تاریخچه

گیاه كاسنی از جمله گیاهان مفیدی است كه تاریخ استفاده آن به دورانهای قبل از میلاد مسیح می رسد و مصرف آن بین ملل مختلف جهان متداول بوده است، به طوری كه اطباء آن دوران از جمله جالینوس، پلین، دیوسكورید و عده ای دیگر برای كلیه قسمتهای این گیاه به عنوان درمان و بهبودی بیماریها اهمیت زیادی قائل بوده اند و هنوز هم به دلیل اعتقادی كه بیشتر مردم به این گیاه دارند آنرا برای مداوای بیماری های مختلف مصرف می كنند كه در این باره نیز به ویژه در كتابهای دیگر توصیه هایی شده است و به همین دلیل گیاه كاسنی نه تنها شهرت خود را از دست نداده است، بلكه امروزه علاوه بر جمع آوری گونه های وحشی آن، به صورت اهلی نیز كشت می شود. (1)

مصرف كاسنی از قدیم الایام بین ملل مختلف معمول بوده و تاریخ استفاده از آن، به قرون قبل از میلاد مسیح نسبت داده می شود. شهرت درمانی آن در این زمانها، بیشتر به جهت آن بوده است كه عموم مردم، آنرا گیاهی مفید برای كبد می دانسته اند. دانشمندانی نظیر Dioscoride, Pline و جالینوس، برای آن اثرات درمانی متعددی قائل بوده اند، سالاد كاسنی را مقوی معده می دانسته اند وشیره گیاه را برای رفع درد چشم و مسمومیت ها، به یكدیگر توصیه می نموده اند . پرورش كاسنی تدریجاً بعلت زیبایی خاصی كه گیاه پس از گل دادن پیدا می كند، در بعضی باغهای سطنتی معمول گردید و توجه مردم نسبت به آن در قرون وسطی زیاد شد. از این زمان به بعد، چون مردم به صفات درمانی آن پی برده بودند، آنرا بصورت یك گیاه داروئی مفید و موثر به یكدیگر معرفی می نمودند و چون ظاهر گیاه طوری است كه شناختن آن بسهولت امكان پذیر است، از این جهت استفاده از گیاه، در طی مدتی كوتاه بین مردم معمول گردید بطوری كه هنوز هم كاسنی شهرت درمانی خود را از دست نداده است و بسیاری از مردم به اثرات درمانی آن اعتقاد زیاد دارند و ازآن در رفع بیماریهای مختلف كه بدان اشاره می شود استفاده بعمل می‌آورند. (4)

گیاهشناسی كاسنی

Cichorum intybus L.

C.caeruleum Cilib, C.commune Pall.

فرانسه : Chicoree sauvage, C.Intybe, Chiocoree commune

انگلیسی:  Wild succory, Sucoory , Common Chicory, Chicory

آلمانی: Zichorienwegwart, Gemeine Wegwart, Cichorienwurzel

ایتالیائی: C.amara, Radicchio-buono, Cicorea salvatica, Cicoria

فارسی : كاسنی – عربی شكوریه (Shikorayah)، سرس (Siris)

گیاهی علفی ودارای ساقه ای است كه در حالت وحشی، ارتفاعش به 5/0 تا 5/1 متری می رسد ولی اگر پروش یابد از دوستر نیز تجاوز می نماید. از اختصاصات آن این است كه ریشه ای قوی، به قطر انگشت، به درازای 5/0 تا یك متر و به رنگ قهوه ای دارد ولی اگر قطع گردد، رنگ مانند به سفید نمایان می سازد. درداخل ریشه آن، شیرابه ای شیری رنگ جریان دارد.

ساقه كاسنی، باریك ، استوانه ای و دارای انشعابات كم در ناحیه مجاور راس است بطوری كه منحصراً در قسمتهای انتهائی ساقه، شاخه‌هائی با حالت فاصله دار از محور اصلی، در گیاه دیده می شود. (4)

كاسنی،برگهای متناوب و پوشیده از تارهای فراوان در اطراف رگبرگ میانی دارد. شكل ظاهری برگهای قاعده ساقه آن با بقیه فرق دارد، مانند آنكه در قاعده ساقه، برگها عموماً دراز، منقسم به قطعات عمیق دندانه دار و منتهی به یك قسمت انتهائی مثلث شكل است و هر قدر كه به راس ساقه نزدیك گردیم، برگها كوچكتر می شوند و كناره تقریباً ساده و وضع ساقه آغوش پیدا می‌كنند. گلهای زیبا و آبی رنگ كاسنی، در تابستان از تیر تا شهریور ظاهر می شود و چون به تعداد زیاد و به شكل فاصله دار در طول محور دراز ساقه وانشعابات آن شكفته می گردد از این جهت منظره بسیار زیبا به گیاه می‌بخشد. (4)

بعضی از پایه های این گیاه نیز بتناسب شرایط متفاوت محیط زندگی، دارای گلهائی به رنگهای سفید یا گلی می باشند. (4)

در هر كاپیتول كاسنی، 18 تا 20 گل زبانه ای منتهی به 5 دندانه دیده می شود كه در انولوكری سبزرنگ و مركب از 2 ردیف براكته واقع اند. میوه آن فندقه، 4 سطحی، نسبتاً‌مسطح و منتهی به مجموعه‌ای از فلسهای بسیار كوچك است. (4)

كاسنی،گیاهی است كه در نواحی مختلف، بتفاوت به صور یكساله، دوساله و چند ساله در می‌آید. از مشخصات آن این است كه گلهایش در مقابل تابش نور خورشید، حالت شكفته و بازشده به خود می‌گیرند در حالی كه هنگام غروب آفتاب یا موقع شب، یا در هوای مه‌ آلود و یا بارانی، گلهای واقع بر روی كاپیتول، به هم نزدیك می گردند و آنرا به صورت ناشكفته جلوه می دهند. (4)

پرورش كاسنی، مراقبت زیاد ندارد. از نظر درمانی نیز ریشه ضخیم و گوشتدار و برگهای قاعده ساقه و حتی گل و دانه آن مورد توجه است كه آن هم اگر از گیاه وحشی به دست آید مزیت بیشتری دارد. (4)

در موقع خارج كردن ریشه كاسنی از زمین باید به این نكته توجه شود كه ریشه ها در آخر سال اول، از زمین خارج گردد،زیرا در غیر این صورت اگر دیرتر به دست آید، حالت گوشتدار بودن آن از دست می رود و سخت وچوبی و غیر قابل استفاده می شود. برگ كاسنی را باید موقعی از ساقه جدا كرد كه در مرحله رشد كامل باشد زیرا در غیر این صورت به نسبتی كه زودتر چیده شود، به نمو ریشه گیاه زیان وارد می آورد. (4)

كاسنی،در زمان های آهكی – رستی كه رطوبت كافی داشته و به خوبی آنرا شخم زده باشند بهتر رشد می كند. برای پرورش آن، دانه گیاه را در اوایل اردیبهشت بر روی خطوطی به فواصل 20 تا 40 سانتیمتر از یكدیگر می‌كارند. (4)

كاسنی دارای واریته های متعددی برای پرورش دادن است كه بعضی از آنها برگهای پهن و برخی دیگر ،برگهای موجودار و منقسم دارند.(4)

قطعات ریشه كاسنی را معمولا پس از بو دادن،به صورت گرد درآورده مانند قهوه به مصرف می رسانند ولی گرد مذكور كه Chicoree-café نامیده می شود، طعم و بو و عطر مطبوع قهوه را فاقد است. (4)

اختصاصات تشریحی : ریشه كاسنی در برش عرضی، اختصاصات تشریحی زیر را نشان می دهد:

1- لایه های چوب پنبه، مركب از سلولهای مسطح وقرصی شكل كه به وضع منظم، به دنبال یكدیگر قرار گرفته اند.

2- پارانشیم پوستی كه از سلولهای ریز و فشرده به هم تشكیل می یابد و در داخل آنها انشعابات لاتیسیفرها دیده می‌شود.

3- عناصر آبكشی مركب از سلولهای چند وجهی كوچك كه امتداد اشعه مغزی، آنرا قطع می‌نماید.

4- ناحیه چوب، شامل پارانشیم چوبی، آوندهای چوبی متعدد و لاتیسیفرها.

لاتیسیفرهای ناحیه چوب عموماً محتوی لاتكسی به رنگ مایل به قهوه ای وكاملا مشخص می باشند.

در حد فاصل ناحیه چوب و آبكش، لایه كامبیوم قرار دارد كه به خوبی در زیر میكروسكوپ تشخیص داده می شود.

در برش طولی ریشه كاسنی، مجاری ترشحی لاتكس محتوای شیرابه، به صورت شبكه ای قابل تشخیص است. (4)

تركیبات شیمیائی – برگ كاسنی دارای املاحی نظیر سولفاتها و فسفاتهای سدیم، منیزیوم و پتاسیم و نیترات پتاسیم است. گلوكزید تلخی به نام شیكورین Chicorine یا سیكورین Cichorine نیز درآن یافت می شود.

گلهای آن بعلاوه دارای سیكورئین می باشد كه ایزومراسكولین esculine است.

سیكوری ئین cichoriine ،به فرمول  و به وزن مولكولی 28/340 است. درگلهای كاسنی یافت می شود ، استخراج آن توسط Merz انجام گرفته و بعداً توسط محققین دیگر سنتز گردیده است. (4)

سیكوروئین به صورت بلورهایی سوزنی شكل با 2 ملكول آب تبلور به دست می آید. در گرمای 313 تا 215 درجه پس از خشك شدن در دستگاههای خشك كننده ، ذوب می شود. در آب ، الكل و اسید استیك محلول است. در اتر و اتر دوپترول حل نمی شود. در قلیائیات رقیق قابلیت انحلال دارد و محلول زرد رنگ بدون فلورسنس ( اختلاف آن با اسكولین) ایجاد می‌كند. (4)

ریشه كاسنی دارای 11 تا 15 درصد اینولین، 10 تا 22 درصد قندهای مختلف نظیر گلوكز، لولز و ساكارز، یك ماده زینتی، سوسیلاژ، مقدار كمی تانن، اسانس ، پكتین ، لوولین Levuline و شیكورین است كه بسهولت در آب، تبلور حاصل می كند. مقدار درصد اینولین كه به حالت محلول در شیره سلولی اعضای گیاه وجود دارد تدریجاً در پائین زیاد می گردد در حالی كه مقدار آن در بهار، به حداقل می رسد. برگ و ریشه گیاه دارای ویتامین های P,K, C,B است.

بر اثر بودادن ریشه كاسنی ، مقدار درصد قندهای احیا كننده آن كاهش حاصل می كند و ساكارز و اینولین آن كم می شود. گرد ریشه بود داده كاسنی، به علت مصارف زیادی كه در بعضی نواحی اروپا دارد ، پیوسته در معرض استفاده ( به حالت ساده یا مخلوط در گرد دانه قهوه ) قرار می گیرد. (4)

ریشه بو داده كاسنی بازار تجارت طبق برسی های دانشمندانی نظیر Pellerin , Beckurts, Koenig , Wolf ، دارای تركیباتی به شرح زیر است:

آب                                                      11     تا        17     درصد

مواد ازته                                              6       تا   25/7       درصد

قندهای احیاء كننده                                 15     تا       26      درصد

اینولین، دكسترین وغیره                           6      تا        12      درصد

خاكستر باقیمانده                                    80/4 تا    66/7       درصد

مواد چرب                                            73/0 تا   74/2        درصد

مجموع مواد محلول درآب                        54   تا       65       درصد

كاسنی گیاهی است علفی كه برگ وریشه آن خاصیت دارویی دارد. این گیاه از تیره Compositae است. كه به نسبت شرایط مختلف آب و هوایی به اشكال یكساله و یا پاپا در تمام نقاط دنیا به صورت خودرو یافت می گردد. ارتفاع این گیاه در حالت وحشی 15 تا 100 و گاهی تا 150 سانتی متر بوده است و در صورتی كه آنرا كشت كنند ارتفاع آن تا 2 متر نیز بالغ می گردد. (1)

كاسنی وحشی را می توان در محلهای مرطوب، گودالها ،كنار جاده ها ، در دامنه ها ،مزارع و بعضی باغها و اراضی بایر پیدا كرد.

این تیره گیاهی شامل 1000 جنس و حدود 2000 گونه است كه در بیشتر نواحی مختلف جهان به نسبت شرایط آب وهوایی به طور پراكنده می رویند. بعضی گیاهان این تیره به یك منطقه و یا به یك قاره اختصاص دارند واز مرز جغرافیایی خاص تجاوز نمی كنند. به علاوه انواعی از آنها با ساقه های پیچنده و حتی گوشتی یافته شده اند. یكی از گونه های مهم كه بیشتر از همه مورد استفاده قرار می گیرد، گونه Cichorium intybusL. است. كاسنی دارای ساقه ای باریك و توخالی، افراشته، استوانه ای شكل و خشبی است كه دارای شاخه های منشعب دور از هم هستند.درآن ماده شیری رنگ جریان دارد كه دارای طعم تلخ بود و بمحض قطع ساقه، از وسط آن، این شیره گیاهی كه به نام شیكورین نامیده می شود، به بیرون ترشح می كند. كاسنی بر حسب انواع مختلف دارای برگهای پهن و یا باریك است به طوری كه بریدگیهای عمیق و نوك تیز در آنها نمایان و در زیر رگبرگهای اصلی پوشیده از كركهای زیادی است. قرار گرفتن برگها روی ساقه متناوب است. برگهای پایینی بزرگتر و پهن تر و دارای دندانه های منقسم هستند، در صورتیكه برگهای انتهای هر چه به نوك ساقه نزدیكتر باشد كوچكتر وباریكتر هستند.(1)

پراكندگی جغرافیایی

محل رویش : كاسنی ، پراكندگی وسیع در نواحی مختلف ایران دارد چنانكه در دامنه های كم ارتفاع البرز، راه فزوین به رشت،اطراف رودبار، اطراف تهران، كرج، آذربایجان: ارومیه و نواحی دیگر ان، گیلان: اطراف رشت، لاهیجان ، فارس، بلوچستان، آبادان، نواحی كوهستانی خراسان، بین بجنورد و مشهد در 1500 متری، بین مشهد و فریمان در 1000 تا 1300 متری (احمد مایران) و بسیاری از مناطق دیگر ایران دارد.

Cichorium Endivia L. (آندیو) – نوعی كاسنی وحشی با تلخی كمتر است. برگهای آن دارای بریدگیهای زیاد وحالت موجوددار می باشد و از آن در كشاورزی، نژادهای مختلف با ظاهر متفاوت به دست آورده اند. 

جهت دریافت فایل کاسنی لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

برچسب ها : کاسنی , طرح توجیهی کاسنی , دانلود کاسنی , پراكندگی جغرافیایی , گیاهشناسی كاسنی , كاسنی وحشی , کشاورزی , زراعت , دامداری , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر