اگرچه جمع آوری آبهای سطحی وزهكشی از زمانهای قدیم شروع شده است،آثار جمع آوری فاضلاب به اوایل قرن نوزدهم بر می گردد وبه دنبال آن تصفیة اسلوبمند فاضلاب در اواخر قرن نوزدهم واوایل قرن بیستم صورت گرفت
قیمت فایل فقط 8,900 تومان
تصفیه فاضلاب
فصل اول -كلیات
1-1-تاریخچة تصفیة فاضلاب
نخست از حدود یك صد سال پیش كه رابطة بین اثر باكتریها ومیكروبهای بیماری زا در شیوع و واگیری بیماریها آشكار گشت،انسان به فكر پاكسازی آبهای آلوده افتاد.به عبارت دیگر فن تصفیة آب وفاضلاب در روند امروزی خود بیشتر در اثر پیشرفت علم پزشكی وزیست شناسی(پیداش نظریة وپاستور در نیمة دوم قرن نوزدهم در زمینة بهداشت عمومی)بوجود آمده است.
پرداختن وتوجه به این فن از آنجا آغاز شدكه بتدریج برای جلوگیری از آلوده شدن منابع طبیعی آب وبویژه رودخانه ها،ورود فاضلاب به این منابع ممنوع اعلام گردید.لذا این جلوگیری ملزم به تصفیة فاضلاب وتكامل روشهای آن بود.
با گذشت زمان وخصوصاً پس از جنگ جهانی دوم،بر اثر توسعة شهرها وصنایع،خطر آلودگی محیط زیست ودر نتیجه نیاز به تصفیة فاضلاب با شدت بی سابقه ای افزایش یافت وهمراه با آن روشهای متعددی جهت تصفیة فاضلاب پیشنهاد وبه كار گرفته شد.
در تكامل فن تصفیة فاضلاب از نظر زمانی،روشهای طبیعی تصفیه جزو قدیمی ترین روشهائی هستند كه برای تصفیه بكار گرفته شده اند.خصوصاً استفاده از فاضلاب برای آبیاری در كشاورزی بعلت خاصیت كودی آن از یكصد سال پیش تا به حال در كشورهای اروپائی متداول بوده است.
در ایران نیز از گذشته های بسیار دور از لجن بدست آمده از چاه های جذب كنندة فاضلاب به عنوان كود كشاورزی استفاده می شده است.ولی در تمام این روشها بیشتر تكیه بر بازیابی از مواد كودی فاضلاب بوده است ونه تصفیة فاضلاب.ولی در كشورهای اروپائی و پیشرفته از دهها سال پیش تاكنون دریاچه های تثبیت وتصفیة فاضلاب مورد استفاده قرار گرفته اند.
همچنین عدم امكان فراهم آوردن سطوح وسیع وكافی جهت دفع زمینی فاضلاب تصفیه نشده(پخش فاضلاب در زمین )،خصوصاً برای شهرهای بزرگ،منجر به استفاده از روشهای موثرتری در تصفیة فاضلاب شد.
1-2-اهداف تصفیة فاضلاب
همة جوامع،هم بصورت جامد وهم بصورت مایع،فضولات تولید می نماید.بخش مایع این فضولات،فاضلاب است كه اساساً همان آب مصرفی جامعه استكه در اثر كاربردهای گوناگون آلوده شده است.
فاضلاب را می توان تركیبی از مایع یا فضولاتی دانست كه توسط آب از مناطق مسكونی،اداری وتاسیسات تجاری وصنعتی حمل شده وبر حسب مورد،با آبهای زیر زمینی،آبهای سطحی و سیلابها وبطوركلی با منابع آب آمیخته شده است.
اگر فاضلاب تصفیه نشده انباشته شود،تجزیة مواد آلی آن ممكن است منجر به تولید مقدار زیادی گازهای بد بو گردد.علاوه برآن،فاضلاب تصفیه نشده حاوی میكروارگانیسم های بیماری زای فراوانی است كه در دستگاه گوارش انسان زندگی می كنند ویا در برخی فضولات صنعتی موجودند.
فاضلاب شامل مواد مغذی نیز می باشد كه می تواند سبب تحریك رشد گیاهان آبزی شده وهمچنین امكان دارد شامل تركیبات سمی نیز باشد،لذا انتقال سریع وبدون دردسر فاضلاب از منابع تولید وسپس تصفیة آن ودفع آن نه تنها مطلوب است بلكه ضروری نیز می باشد.
با توجه به مطالب بیان شده وضرورت تصفیه ودفع فاضلاب،در تصفیة فاضلاب اهداف كلی زیر مد نظر می باشد:
1-تامین شرایط بهداشتی برای زندگی مردم:
فاضلابهای شهری همیشه دارای میكروبهای گوناگون هستند كه قسمتی از آنها بیماری زا می باشد.پس ورود فاضلاب به محیط زیست ومنابع طبیعی آب سبب آلوده شدن این بیماریها به میكروبهای بیماری زا شده كه موجب گسترش وشیوع این بیماریها بین مردم خواهد شد.
2-پاك نگه داری محیط زیست:
ورود فاضلاب تصفیه نشده به محیط زیست موجب آلودگی این محیط شده كه علاوه بر خطرات مستقیمی كه برای بهداشت مردم دارد،نتایج دیگری همچون ایجاد مناظر زشت،بوهای نامطبوع وناخوشایند وتولید حشراتی كه وسیله ای برای جابه جا شدن میكروبهای بیماری زا وآلوده شدن محیط زیست با این میكروبها می باشند.
3-بازیابی فاضلاب:
با توجه به اینكه مقدار نمك های معدنی محلول در فاضلاب بمراتب كمتر از آب دریاهای آزاد می باشد و فاضلاب جزو آبهای شیرین ولی آلوده محسوب می شود،لذا استفاده دوباره از فاضلاب تصفیه شده بجای آب شیرین جهت آبیاری كشاورزی بمراتب ارزانتر از شیرین سازی آب دریاهای شور می باشد.
این مسئله خصوصاً در ایران كه در اكثر نقاط آن مردم با كمبود آب شیرین مواجه هستند،می تواند در مصرف آب شیرین مورد استفاده در آبیاری كشاورزی صرفه جویی نماید.
همچنین بعلت وجود مواد كودی در فاضلاب تصفیه شده،می تواند منبع غذائی خوبی برای گیاهان وتقویت زمینهای كشاورزی گردد.
1-3-مراحل تصفیة فاضلاب
منظور از مراحل تصفیة فاضلاب،مراحل تصفیة فاضلاب در تصفیه خانه می باشد.كه به تفصیل در فصل ششم به آن می پردازیم.تصفیة طبیعی فاضلاب نیز امكان پذیر است كه در آن بدون دخالت انسان وفن آوری،تصفیه بصورت خود بخودی انجام می شود. تصفیة طبیعی بطور جداگانه در فصل پنجم شرح داده می شود.
چنانچه بیان شد،ایجاد وتشكیل فاضلاب در تمامی جوامع،چه توسعه یافته وچه در حال توسعه،امری است اجتناب ناپذیر وحتمی همچنین انتقال،تصفیه ودفع فاضلاب نیز امری است مطلوب وضروری.پس تصفیه یا پالایش فاضلاب بایستی در تمامی نقاط دنیا صورت پذیرد،هر چند نوع روش وتعداد مراحل تصفیة فاضلاب بسته به نوع فاضلاب،امكانات موجود و000 متفاوت است.
پالایش وتصفیة فاضلاب را معمولاً در سه مرحله كلی تقسیم می كنند:
مرحلة اول-تصفیة مكانیكی(فیزیكی)(1)
مرحلة اول تصفیة فاضلاب،تصفیة مكانیكی یا تصفیة فیزیكی می باشد.تصفیة مكانیكی عبارتست از سلسه فرآیندهائی كه در طی آنها تنها از خواص مكانیكی وفیزیكی برای جداسازی مواد خارجی معلق در فاضلاب استفاده می شود.از قبیل:آشغالگیری،ته نشینی مواد معلق.
بدین مرحله،مرحلة مقدماتی تصفیة فاضلاب نیز گفته می شود.
مرحلة دوم –تصفیة زیستی(بیولوژیكی):(1)
مرحلة دوم تصفیة فاضلاب،تصفیة زیستی یا بیولوژیكی می باشد.تصفیة زیستی عبارتست از مجموعه فرآیندهائی كه در طی آنها از خواص میكروارگانیسمها برای تبدیل مواد آلی محلول وكلوئیدی موجود در فاضلاب به مواد معدنی وپایدار استفاده می شود.از قبیل:هوادهی واستفاده از باكتریهای گوناگون موجود در فاضلاب برای تصفیة آن.
بدین مرحله،مرحلة ثانوی تصفیة فاضلاب نیز گفته می شود.
مرحلة سوم –تصفیة تكمیلی(پیشرفته):
مرحلة سوم تصفیة فاضلاب شامل زلال سازی وتصفیه های تكمیلی است.كه تاسیسات آن گران قیمت وپر هزینه می باشند.از قبیل:عمل نیترات سازی (2) و نیترات زدایی (3)استخرهای ته نشینی نهائی و000
بدین مرحله،مرحلة نهائی تصفیة فاضلاب نیز گفته می شود.
در صورتیكه تمامی مراحل بالا به خوبی انجام شود وهمچنین تاسیسات تصفیه خانه بدرستی كار كنند،می توان آلودگی فاضلاب را 9 0 تا9 6 درصد كاهش داد واین كاهش آلودگی برای برقراری ضوابط لازم جهت دفع فاضلاب به منبع های طبیعی آب وحفظ بهداشت وپاك نگهداری محیط زیست كافی است.
در شكل(1-1) تصفیة خانه فاضلاب شهری نشان داده شده است.
1-4-ملاحظات كلی در طراحی تصفیه خانه های فاضلاب شهری
1-4-1-موقعیت تصفیه خانه
در انتخاب محل تصفیه خانه باید موارد زیر را در نظر گرفت:
الف-فاصله از نواحی مسكونی با در نظر گرفتن ضوابط جاری.
ب-حفاظت در برابر سیل.
ج-جهت بادهای غالب.
د-راههای دسترسی.
ه-وجود اراضی كافی برای توسعة آینده واحیاناً آوردن فن آوری جدیدتر.
و-كاربرد اراضی محلی با توجه به طرح جامعة شهری وقابلیت كشاورزی.
شكل (1-1) – مراحل كلی یك تصفیه خانه فاضلاب
ز-مشخصات محل از نظر نوع خاك،زمین شناسی،آبهای سطحی وزیر زمینی وشیب زمین به منظور به حداقل رساندن نیاز به تلمبه زنی.
ح-دسترسی به آبهای پذیرنده(رودخانه ها،نهرها،كانالهای آب سطحی وغیره)
ط-سازگاری فرآیند تصفیة فاضلاب با كاربرد اراضی مجاور تصفیه خانه در حال وآینده(شامل سروصدا،بوهای احتمالی،كیفیت هوا وسایر شرایط زیست محیطی)وروشهای پیش بینی شده برای تصفیه ودفع لجن.
ی-وضع زمین از نظراستملاك.
ك-دسترسی به محل تامین انرژی.
1-4-2-طراحی
1-4-2-1-نوع تصفیه:
در انتخاب نوع فرآیند تصفیه باید كلیة عوامل ونكات موثر از جمله موارد زیر در نظر گرفته شود:
الف-مشخصات كلی وكیفی فاضلاب ورودی.
ب-ضوابط واستانداردهای تخلیة فاضلاب در حال وآینده.
ج-موقعیت ووضع توپوگرافی محل تصفیه خانه.
د-اثرات شرایط اقلیمی،قابلیت وموجودیت زمین.
ه-پیش بینی جا برای توسعة آینده تصفیه خانه.
و-اثرات فاضلابهای صنعتی كه پیش بینی می شود همراه با فاضلاب شهری به تصفیه خانه برسد.
ز-دفع نهائی لجن.
ح-هزینه های سرمایه ای.
ط-هزینه های بهره برداری ونگهداری تاسیسات شامل هزینة انرژی مورد نیاز.
ی-پیچیدگی فرآیند با توجه به امكانات پرسنلی وفن بهره برداری.
ك-اثرات محیطی ناشی از احداث تصفیه خانه در استفاده از اراضی مجاور در حال وآینده.
1-4-2-2-تعیین مقدار جریان فاضلاب شهری :
در مناطقی كه تاسیسات تصفیة فاضلاب وجود دارد،هیدرولیكی مربوط به اصلاح یا توسعة تاسیسات باید بر مبنای مقدار ومشخصات واقعی فاضلاب در هر دو شرایط بارانی وغیر بارانی انجام شود.نمونه برداری وتهیة نمونه موجود باید به نحو صحیح انجام شود تا نشان دهندة مشخصات واقعی فاضلاب باشد.
برای تعیین مقدار جریانهای مشروح زیر،توصیه می شود اندازه گیریها وآمار حداقل یكساله ملاك عمل قرار گیرد:
الف-جریان متوسط روزانه-از طریق گرفتن میانگین جریانها در مدت یكسال،بدون احتساب آب باران.
ب-حداقل جریان روزانه-از طریق اندازه گیری 24 ساعته در مواقع غیر بارانی كه مقدار نشتاب وآبهای نفوذی كم است(نشتاب و آبهای نفوذی كه عبارتست از كلیة آبهای اضافی كه به هر دلیل به داخل فاضلابرو ها نفوذ می نماید.مهمترین منابع نفوذ آبهای اضافی عبارتند از:نشتاب آب زیر زمینی از اتصالات فاضلابروها ودیوارة آدم روها-آبهای نفوذی ناشی از بارندگی بام ومحوطة ساختمانها از راه اتصلات غیر مجاز وآبهای سطحی از دریچة آدم روها)
ج-حداكثر جریان روزانه در مواقع بارانی-از طریق اندازه گیریهای 2 4 ساعته در طول یكسال در مواقعی كه بر اثر بارندگی،مقدار نشتاب وآبهای نفوذی زیاد است.
د-جریان بعد از بارندگی-از طریق اندازه گیریهای روزانه به مدت هفت روز بلافاصله بعد از قطع هر بارندگی طی یكسال.
ه-حداكثر جریان ساعتی.
و-جریانهای فاضلابهای صنعتی-از طریق اندازه گیری جریان فاضلاب صنعتی با آمار مصارف آب صنایعی كه فاضلاب خود را به شبكة جمع آوری فاضلاب تخلیه می كنند.
1-4-2-3-جزئیات تصفیه خانه فاضلاب شهری:
در تصفیه خانه های فاضلاب شهری بایستی جزئیات زیر مد نظر باشد:
الف-نصب تجهیزات مكانیكی:
توصیه می شود نصب وراه اندازی آزمایشی تجهیزات مكانیكی عمده با نظارت نمایندة كارخانة سازنده انجام شود.
ب-تاسیسات كنارگذار:
تاسیسات كنار گذار ولوله كشی های مربوط باید به نحوی استقرار یابندكه بتوان هر یك از واحد های تصفیه را مستقلاً از مدار خارج كرد.طراحی تاسیسات كنار گذار باید به نحوی باشند كه بهره برداری از تصفیه خانه در مدت تعمیرات واحدهای مورد نظر آسان بوده وكاهش كیفیت فاضلاب تصفیه شده به حداقل برسد وهمچنین پس از اتمام تعمیرات،بازگشت سریع به حالت شرایط بهره برداری،امكان پذیر باشد.
ج-تخلیة واحدها:
برای تخلیه محتویات هر واحد وانتقال آن به محل مناسبی از مدار تصفیه باید وسایل مناسب پبش بینی گردد.در طراحی سازه هایی كه تحت فشار هیدرواستاتیكی آبهای زیر زمینی قرار می گیرند،باید به امكان شناور شدن سازه بر اثر تخلیه آن توجه شده وپیش بینی های لازم بعمل آید.
برای لوله هایی كه احتمال گرفتگی آنها می رود،لازم است دریچه های بازدید وسایل مكانیكی تمیز كردن ویا شستشو با آب تحت فشار پیش بینی شود.
د-مصالح ساختمانی:
نظر به اینكه هیدروژن سولفید وسایر گازهای خورنده،چربیها،روغنها وتركییبات مشابه،غالباً در فاضلاب وجود دارد،در انتخاب مصالحی كه در تصفیه خانة فاضلاب یكار می رود باید دقت شود.
این مطلب به خصوص در انتخاب فلزات ورنگهای بكار رفته در تجهیزات مكانیكی،لوله ها،اتصالات،پلكان،نرده،حفاظ،صفحات مشبك،پلهای فلزی و… اهمیت دارد.همچنین لازم است از تماس بین فلزات ناهمانند اجتناب شود تا خوردگی گالوانیك به حداقل برسد.
ه-رنگ زدن:
از بكار بردن رنگهای محتوی سرب یا جیوه باید خودداری نمود.برای تسهیل در تشخیص لوله ها بخصوص در تصفیه خانه های بزرگ پیشنهاد می شود كه خطوط مختلف لوله ها با رنگهای زیر مشخص شود:
خطوط | رنگ |
لجن | قهوه ای |
گاز | نارنجی |
آب آشامیدنی | آبی |
فاضلاب | خاكستری |
هوای تحت فشار | سبز |
آب گرم مخازن هضم یا ساختمانها | آبی با نوارهای قرمز(15cm )فاصله(75cm) |
همچنین نام سیالی كه از لوله می گذرد باید با رنگ مشخص بر روی لوله نوشته شود.
و-تجهیزات بهره برداری:
مجموعة كاملی از ابزار،متعلقات وقطعات یدكی لازم،میز كار وانبار كارگاهی برای استفادة متصدیان بهره برداری ونگهداری تصفیه خانه باید فراهم شود.همچنین توصیه می شود تعمیر گاه وانبار مناسبی برای تجهیزات بزرگ نیز در نظر گرفته شود.
ز-تسطیح ومحوطه سازی:
محوطة تصفیه خانه باید به نحو مناسبی تسطیح وشیب بندی شود.برای دسترسی به واحد های مختلف باید پیاده روی مناسب ایجاد گردد.برای جلوگیری از فرسایش،توصیه می شود حتی المقدور از ایجاد شیبهای تند در محوطه سازی اجتناب شود.
1-4-3-دفع فاضلاب تصفیه شده
در مجاری انتقال فاضلاب تصفیه شده از تصفیه خانه به محل دفع وبه طور كلی دفع فاضلاب پس از پالایش باید موارد زیر رعایت شود:
الف-در محل دفع فاضلاب،تخلیه بصورت سرریزمناسبتر از تخلیه در زیر آب است.
ب-انتخاب روش پخش فاضلاب تصفیه شده در رودخانه با توجه به حفاظت رشد وتحرك آبزیان.
ج-حفاظت ونگهداری مجاری انتقال ودفع فاضلاب تصفیه شده در مقابل اثرات تخریبی سیلابها،جزر ومد،یخبندان وسایر عوامل.
تمام مجاری انتقال فاضلاب تصفیه شده باید طوری طراحی گردد كه امكان نمونه برداری از فاضلاب در محلی بعد از آخرین واحد در فرآیند تصفیه وقبل از تخلیة فاضلاب واختلاط آن با آب پذیرنده فراهم شود.
1-4-4-تسهیلات ضروری
تسهیلات ضروری در تصفیه خانه را می توان در سه بخش زیر دسته بندی نمود:
الف-تامین برق اضطراری:
در تمام تصفیه خانه های فاضلاب لازم است بمنظور استمرار كار واحدهای حساس تصفیه،در مواقع قطع برق یك منبع انرژی اضطراری پیش بینی شود.این منبع بر حسب موردممكن است به یكی از اصول زیر باشد.
1-تامین برق تصفیه خانه بوسیلة دو انشعاب از دو منبع مستقل برق شهری نظیر دو پست مستقل برق صورت گیرد كه در این مورد توصیه می شود در صورت امكان،انتقال نیرو از هر پست توسط خط جداگانه ای انجام شود.
2-موتورهای درون سوز سیارو یا ثابت كه انرژی مكانیكی ویا برق تولید می كند.
3-موتور پمپهای سیار در مواردی كه فقط تلمبه كردن اضطراری لازم باشد.
ب-تامین آب:
توصیه میشود آب آشامیدنی كافی برای مصرف آزمایشگاه و مصارف عمومی وبهداشتی در مصارف مختلف تصفیه خانه تامین گردد.تأمین آب می تواند به دو شكل صورت پذیرد:
1-اتصال مستقیم:برای مصارف زیر ممكن است از اتصال مستقیم آب شهری ویا منبع آب آشامیدنی دیگر استفاده كرد،مشروط بر اینكه محل مصرف بالاتر از سطح زمین باشد:
دستشویی مستراح،ظرف شوئی آزمایشگاه یا شیر خلاء شكن،دوش،آبخوری فواره ای،چشم شوئی فواره ای،دوش ایمنی.
2-اتصال غیر مستقیم:
برای استفاده غیر از موارد بالا از اتصال غیر مستقیم استفاده می شود.برای این منظور آب را مقدمتاً به یك مخزن مجزا بنحوی وارد می كنند كه لوله ورودی با حداكثر ممكن سطح آب در مخزن حداقل 15 سانتیمتر فاصله داشته باشد.آب مصرفی مورد نیاز را می توان از این مخزن مجزا از طریق تلمبه ومخزن تحت فشار به نقاط مصرف رسانید.
تمام شیرهای مصرف كه در سیستم لوله كش بعد از این مخزن مجزا قرار دارند باید با علامت ثابتی مبنی بر اینكه آب برای آشامیدن مناسب نیست،مشخص گردد.
3-تسهیلات بهداشتی:
توصیه می شود به تعداد كافی مستراح،دوش،دستشوئی وقفسة لباس در محلهای مناسب وبه تناسب تعداد كاركنان شاغل در تصفیه خانه ایجاد شود.
فصل دوم-آشنایی با انواع فاصلاب
2-1-انواع فاضلاب
2-1-1-فاضلاب خانگی(1)
فاضلابهای خانگی را می توان در دودسته زیر تقسیم بندی كرد:
الف)فاضلاب خانگی خالص:تشكیل شده است از فاضلاب دستگاه های بهداشتی خانه ها مانند:توالت ها،
دستشوئی ها،حمام ها،ماشین های لباس شوئی و ظرف شوئی،پساب آشپزخانه هاویا فاضلاب بدست آمده از شستشوی قسمت های گوناگون خانه.نام دیگر این نوع فاضلاب،فاضلاب بهداشتی است.
پس بطور كلی فاضلاب بهداشتی عبارتست از فاضلابی كه از واحد های مسكونی تخلیه می شود.خواص فاضلابهای خانگی خالص(بهداشتی)در سطح یك كشور تقریباً یكسان است وتنها غلظت آنها بسته به مصرف سرانة آب در شهر ها تغییر می كند.
ب)فاضلاب خانگی ناخالص:فاضلابی است كه علاوه بر فاضلاب بهداشتی كه از واحدهای مسكونی تخلیه
می شود،دارای مقداری فاضلاب بدست آمده از مغازه ها،فروشگاهها،تعمیرگاهها،كارگاه ها،رستورانها وموسسه هایی مانند آنها لازم است.لازم به ذكر است واحدهای صنعتی كه اجباراً فاضلاب آنها در سطح شهر وبطور پراكنده وارد كانال جمع آوری فاضلاب درون شهری می شود نیز جزو این نوع فاضلابها محسوب می شوند.
نام دیگر این نوع فاضلاب،فاضلاب شهری(2) است. بطور كلی فاضلاب خانگی ناخالص(فاضلاب شهری)فاضلابی است كه از واحدهای مسكونی وتجاری،واحدهای صنعتی(بعضاً كوچك وبزرگ)وتاسیسات مشابه تخلیه میشود.لذا با توجه به نوع وتعداداینگونه موسسه ها ممكن است نوع فاضلابها در شهرهای مختلف یك كشور متفاوت باشد.
2-1-2-فاضلاب صنعتی(1)
فاضلابهای صنعتی ،فاضلابهایی هستند كه در آنها فضولات صنعتی بیشتر است.در این فاضلابها مواد خارجی همچون مواد معدنی،مواد نفتی و روغنی،مواد شیمیایی،مواد آلی و… وجود دارد.فاضلابهای صنعتی كاملاً بستگی به نوع فراوردة كارخانه دارد وخواص مختلفی دارند،لذا مقدار ونوع مواد خارجی در فاضلابهای صنعتی با توجه به مشخصات كارخانه مشخص می شوند.
2-1-3-جریان نفوذی-ورودی
آبهایی هستند كه به روش های مستقیم یا غیر مستقیم وارد شبكة فاضلاب می شوند.
جریان نفوذی آبی است كه از زمین واز طریق لوله های معیوب،اتصالات ودرزهای لوله ها ودیوارة دهانه های آدم رو،تركها وشكستگیها ویا متخلخل وارد سیستم فاضلابرو وخطوط شبكه فاضلاب می شود.
جریان ورودی عبارت از جریانهای سطحی است كه از طریق ارتباطات زهكشهای آبهای سطحی،ناودان پشت بامها،زهكشهای پی وزیر زمینها،آب تاسیسات خنك كننده ویا از طریق درپوشهای دهانه های آدم رو به شبكة فاضلاب وارد می شود.
2-1-4-فاضلاب سطحی(2)
فاضلابهای سطحی ناشی از بارندگی وذوب یخها وبرف های نقاط بلند هستند.این فاضلاب ها بعلت جریان در سطح زمین وتماس با آشغالها وكثافت های روی زمین وشستن سطح خیابانها وپشت بامها آلوده شده ومقداری مواد آلی ومعدنی در آنها وجود دارد.
2-2-مشخصه های كلی فاضلاب
برای طراحی وبهره برداری از تاسیسات جمع آوری،تصفیه و دفع فاضلاب آگاهی از ماهیت فاضلابها ضروری است.
بطور كلی می توان مشخصه های فاضلاب را در سه دستة كلی زیر تقسیم بندی نمود:
دستة اول-مشخصه های فیزیكی
دستة دوم-مشخصه های شیمیایی
دستة سوم-مشخصه های زیست شناختی
مشخصه های فیزیكی:
مهمترین مشخصة فاضلاب عبارت است از كل محتوایات جامد آن كه شامل مواد شناور،مواد قابل ته نشینی،مواد كلوئیدی،مواد محلول است.سایر مشخصه های فیزیكی عبارتند از بو،دما،چگالی،رنگ وكدری.
مشخصه های شیمیایی:
ویژگیهای شیمیایی فاضلاب در چهار قسنت ارائه می شود:(1)مادة آلی؛(2)اندازه گیری محتوای آلی؛(3)مادة غیرآلی؛(4)گازها.
مشخصه های زیست شناختی:
هر مهندس محیط زیست باید دانش كافی دبارة مشخصه های زیست محیطی فاضلاب داشته باشد و در مورد مطالب زیر شناخت داشته باشد:
-گروههای اصلی میكروارگانیزمهای موجود در آبهای سطحی وفاضلاب.
-ارگانیزمهای بیماری زا موجود در فاضلاب.
-ارگانیزمهایی كه به منزلة شاخص آلودگی مورد استفاده قرار می گیرند واهمیت آنها.
-روشهای شناسایی ارگانیزمهای شاخص .
-روشهای سمیت فاضلابهای تصفیه شده .
حال جهت آشنایی با برخی مشخصه های كلی فاضلابها خصوصاً فاضلاب شهری تعاریف زیر ارائه می شود:
رنگ فاضلاب:(1)
رنگ فاضلاب(خصوصاً فاضلاب شهری)نشان دهندة عمرآن است.فاضلاب تازه دارای رنگ خاكستری است.پس از مدتی كه فاضلاب گندیده و كهنه شد،رنگ آن تیره وسیاه می گردد كه علت آن وجود سولفید آهن(Fes)است كه در حدود (0.25) میلی گرم در لیتر با فاضلاب دفع شده از منازل همراه است.
بوی فاضلاب:(2)
بوی فاضلاب ناشی از گازهائی است كه در اثر متلاشی شدن مواد آلی بوجود می آید.بوی فاضلاب تازه قابل تحمل تر از فاضلاب كهنه است.بوی فاضلاب كهنه بیشتر ناشی از گاز هیروژن سولفوره می باشد كه در اثر فعالیت باكتریها بی هوازی ودر نتیجه احیای سولفات ها به سولفیدها تولید می شود.
اگر اكسیژن كافی به فاضلاب رسیده شود باعث می شود كه باكتریهای بی هوازی از فعالیت باز ایستاده وبه جای آنها باكتری های هوازی،مواد آلی را تجزیه كرده وگاز كربنیك تولید شود وسبب بی بو شدن فاضلاب گردد.
درجة اسیدی:(3)
فاضلاب شهری و تازه معمولاً حالت خنثی ومتمایل به قلیائی دارند.تنها در اثر ماندن وشروع عمل گندیدگی گازهای اسیدی(هیدروژن سولفوره)تولید گردیده ودرجة اسیدی فاضلاب كاهش یافته،خاصیت اسیدی پیدا نماید.هر چه درجة گرمای محیط بیشتر باشد عمل گندیدن تعفن زودتر رخ می دهد.
در شرایط نسبتاً متعارفی عمل تعفن سه تا چهار ساعت پس از تولید فاضلاب شروع می شود.
دمای فاضلاب:(1)
به علت اعمال زیستی،درجة گرمای فاضلاب معمولاً بیشتر از درجة گرمای آب در همان محیط است.درجة گرمای فاضلاب در سردترین روزهای زمستان غالباً از 10درجه سانتی گراد كمتر نمی گردد ودر روزهای معمولی درجة گرمائی در حدود 2 0 درجه سانتی گراد دارد.
فصل سوم-فاضلاب شهری (1)
3-1-كلیات
بطور كلی فاضلاب شهری،فاضلابی است كه از واحدهای مسكونی،تجاری وواحدهای صنعتی كه فاضلاب آنها بطور مجزا جمع آوری نمی شود وتاسیسات مشابه تخلیه می شود.همچنین فاضلابهای ناشی از بارندگی نیز از جمله فاضلاب شهری است.بعبارت دیگر آنچه در شبكه های جمع آوری فاضلاب شهری،بنام فاضلاب خانگی جریان دارد علاوه بر فاضلاب خانگی خالص(بهداشتی)دارای مقداری فاضلاب بدست آمده از مغازه ها،فروشگاه ها،تعمیرگاه ها،كارگاه ها،رستورانها،وموسسه هایی مانند آنها می باشد كه اجباراً در سطح شهر و بطور پراكنده وارد كانال جمع آوری فاضلاب می شوند.
چنین فاضلابی را فاضلاب خانگی ناخالص نیز می نامند كه اصطلاحاً بدان فاضلاب خانگی نیز می گویند.
چنانچه فاضلابهای شهری را با فاضلابهای صنعتی وكارخانه ها مقایسه كنیم،مهمترین تفاوتها عبارتند از:
الف)امكان وجود موارد وتركیبهای شیمیائی سمی در فاضلاب كارخانه ها بیشتر است.
ب)خاصیت خورندگی فاضلاب های صنعتی بیشتر است.
ج)خاصیت قلیائی واسیدی زیادی در فاضلابهای كارخانه ها وجود دارد.
د)امكان وجود موجودات زنده در فاضلابهای شهری به مراتب بیشتر از فاضلاب های صنعتی است.
پس بطور كلی درجة آلودگی فاضلاب های شهری از فاضلاب های صنعتی كمتر است.درجة آلودگی فاضلابهای صنعتی می تواند چندین برابر وحتی دهها برابر آلودگی فاضلاب های شهری باشد.
3-2-خواص فاضلاب شهری
-رنگ فاضلاب:
رنگ فاضلاب شهری نشان دهندة عمر آن است.فاضلاب تازه دارای رنگ خاكستری مایل به قهوه ای روشن است.اما با افزایش زمان حركت آن در شبكة جمع آوری وایجاد شرایط غیر هوازی تر ،وبعبارت دیگر پس از مدتی كه فاضلاب گندیده وكهنه شد رنگ فاضلاب به ترتیب از خاكستری به خاكستری تیره ودر نهایت به سیاه تغییر می كند وقتی رنگ فاضلاب سیاه شد آن را عفونی می گویند.
قیمت فایل فقط 8,900 تومان
برچسب ها : تصفیه فاضلاب , طرح توجیهی تصفیه فاضلاب , دانلود تصفیه فاضلاب , عمران , تصفیه , فاضلاب , اهداف تصفیة فاضلاب , , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه